Bahan-Bahan :
- seekor ikan siakap sederhana besar
- 1 inci halia (dipotong memanjang)##
- 3 helai daun limau purut##
- garam, serbuk perasa dan sedikit gula##
- 5 ulas bawang merah##
- 4 ulas bawang putih##
- 1/2 biji bawang besar##
- 3/4 biji limau nipis (perah dan ambil airnya sahaja)##
- 3-5 biji cili merah ##
- daun ketumbar dan salad (untuk hiasan)
Cara Memasak :
- bersihkan ikan siakap dan disapukan dengan sedikit garam, kemudian kukus dengan sedikit air selama 15 - 20 minit (bergantung saiz ikan).
- sementara menunggu ikan siakap masak. panaskan sedikit minyak kedalamkuali dan masukkan semua bahan yang bertanda ##. panaskan sehingga layu. rasa sesedap rasa bolehlah tutupkan apinya. saya panggil ini sebagai kuah asam limaunya.
- sementara menunggu ikan siakap masak. panaskan sedikit minyak kedalam kuali dan masukkan semua bahan yang bertanda ##. panaskan sehingga layu. rasa sesedap rasa bolehlah tutupkan apinya. saya panggil ini sebagai kuah asam limaunya.
- bila ikan dah masak dan semua bahan tadi sudah layu tuangkan kuah dan kukus lagi selama lebih kurang 10 minit.
- terakhir angkat ikan dan sedia dihidangkan. jika anda ingin aroma yang lebih sedap taburkan daun ketumbar dan salad.
*mudah kan... semudah 1,2,3!*
No comments:
Post a Comment