Sunday, 11 September 2016

SIAKAP STIM LIMAU








Bahan-Bahan :


  • seekor ikan siakap sederhana besar
  • 1 inci halia (dipotong memanjang)##
  • 3 helai daun limau purut##
  • garam, serbuk perasa dan sedikit gula##
  • 5 ulas bawang merah##
  • 4 ulas bawang putih##
  • 1/2 biji bawang besar##
  • 3/4 biji limau nipis (perah dan ambil airnya sahaja)##
  • 3-5 biji cili merah ##
  • daun ketumbar dan salad (untuk hiasan)


Cara Memasak : 



  • bersihkan ikan siakap dan disapukan dengan sedikit garamkemudian kukus  dengan sedikit air selama 15 - 20 minit (bergantung saiz ikan).
  • sementara menunggu ikan siakap masakpanaskan sedikit minyak kedalamkuali dan  masukkan semua bahan yang bertanda ##panaskan sehingga layu. rasa sesedap rasa bolehlah tutupkan apinyasaya panggil ini sebagai    kuah asam limaunya.
  • sementara menunggu ikan siakap masakpanaskan sedikit minyak kedalam kuali dan masukkan semua bahan yang bertanda ##panaskan sehingga layurasa sesedap rasa bolehlah tutupkan apinyasaya panggil ini sebagai    kuah asam limaunya.
  • bila ikan dah masak dan semua bahan tadi sudah layu tuangkan kuah dan   kukus   lagi selama lebih kurang 10 minit.
  • terakhir angkat ikan dan sedia dihidangkanjika anda ingin aroma yang lebih sedap  taburkan daun ketumbar dan salad.



*mudah kan... semudah 1,2,3!*

No comments:

Post a Comment