Monday, 12 September 2016

IKAN KEMBUNG REBUS

* IKAN KEMBUNG REBUS ASAM JAWA *






Bahan -Bahan :

  •  ikan kembung yg sangat segar
  • 1 cawan air
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji cili merah-1/2 dihiris halus
  • 4 biji cili api merah dan hijau  - dihiris
  • 1/2 sudu teh belacan dibakar
  • 1/2 biji tomato potong dadu
  • 1/2 labu bawang besar dihiris halus
  • 1/2 sudu teh asam jawa
  • jus limau nipis secukup rasa
  • garam dan gula secukup rasa


Cara Memasak : 

  1. rebus ikan dalam kuali hingga air mendidih 
  2. tuang air rebusan dalam mangkuk lain dan biar ikan masak dalam kuali
  3. tumbuk 1/2 cili merah,bawang merah,belacan dan asam jawa
  4. bancuhkan bahan tumbuk dgn air rebusan ikan
  5. masukkan bahan yg dihiris,tomato,garam,gula dan perahkan limau nipis secukup rasa
  6. letakkan ikan dalam pinggan dan siramkan kuah tadi.siap untuk dimakan dengan nasi panas
  7. kalau malas nak tumbuk boleh dihiris halus semua bahan dan gaulkan saja dengan air rebusan


* mudah dan jimat masa... dan yang pasti sedap~~ *

No comments:

Post a Comment