Wednesday, 21 September 2016

Chap Chai Thailand (Sayur Campur)



Bahan-Bahan:

3 Bawang Merah (dihiris)
3 Bawang Putih (diketuk)
Kobis 
bunga
Kobis brocolli
Sweetpea
Jagung muda
Lobak merah
Cendawan butang
Cendawan tiram
Sos Tiram
Sup ayam (guna kiub ayam pun boleh)
air tepung jagung (memekatkan kuah)
Minyak zaitun
Garam dan ajinomoto secukup rasa


Cara Memasak :

- Tumis bawang merah dan bawang putih. 
- Masukkan air sup ayam 2-3 senduk kemudian masukkan semua sayur di atas.
- Didihkan hingga sayur menjadi lembut dan masak. 
- Kemudian campurkan sos tiram, gula, garam, ajinomoto secukup rasa lidah orang Thailand. 
- Akhir sekali, masukkan air tepung jagung untuk memekatkan kuahnya. 
- Siap dihidang panas bersama nasi atau dimakan begitu sahaja.

1 comment: