Wednesday 16 November 2016

KUIH TALAM SRI MUKA





Cara Menyediakan Bahagian Bawah


  • 150 gm beras pulut - rendam 3-4 jam
  • 200 ml santan cair
  • Garam secukup rasa
  • 1 helai daun pandan

 

Cara Penyediaan

  • Kukus pulut dgn santan cair, garam dan daun pandan.
  • Apabila pulut sudah masak, tekan biar pulut tadi menjadi padat dan ketepikan.


Cara Menyediakan Bahagian Atas

  • 1 cawan pati santan
  • 2 biji telur
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 25gm tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sedikit air perahan daun pandan
  • Sedikit garam


Cara Penyediaan

  • Bancuh tepung jagung, tepung gandum, garam, gula dengan bancuhan santan bersama telur
  • Masukkan sedikit pewarna hijau dan gaul dengan sebati.
  • Masak atas api yang perlahan hingga wap naik.
  • Tuangkan adunan tadi di atas pulut yang telah ditekan mampat.
  • Kukus selama 30 minit atau sehingga ianya masak.
  • Sejukkan sebelum dipotong dan dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment